“Част от решението” с ABLE MENTOR

В гр. Казанлък за пръв път се представи програмата ABLE MENTOR, която събра на едно място много младежи от града, които искат да научат повече за нея и възможностите, които предоставя. Благодарение на подкрепата от страна на НЧ „ИСКРА-1860“ и Гинка Щерева – обществен посредник на Община Казанлък, събитието се разгърна в голямата зала на читалището.

Събитието се осъществи по инициатива на Лъчезар Йорданов. Той е будно и дейно момче, възпитаник на ПМГ „Никола Обрешков“, част от трупата на театралната студия с ръководител Мая Стоянова, а от тази година е част от екипа, който организира събитията и онлайн комуникацията в читалището. Наред с разнообразните извънкласни дейности, Лъчезар се включва като участник в 17-ти сезон на Able Mentor. Лъчезар е запален от каузата на програмата и силно вярва в нейния смисъл. След като приключва участието му, той веднага си поставя за цел да запознае повече млади хора с предимствата и ползите от нея. А те са толкова много, че трудно можем да ги предадем с няколко изречения.

В рамките на три месеца, всеки участник в програмата разработва индивидуален проект, съобразен с личните му интереси. С помощта на подходящ ментор се намира практическо решение на идея, която ученикът иска да осъществи. По този начин той развива и надгражда своите качествата и уменията.

Целта на AbleMentor е да открие най-ярките качества, които притежава  всеки млад човек и да му покаже как да ги използва по най-добрия и ефективен за него начин. Получавайки подкрепа много младежи откриват своята лична цел и започват да вярват, че мечтите им могат да се превърнат в реалност.

Това се случва и с Лъчезар, който с помоща на Able Mentor осъществява една от мечтите си – да се потопи в света на киното не само като зрител, а като създател. След приключване на участието му, той вече може да се похвали с първия си заснет късометражен филмов етюд. Разбира се, той иска да продължи да се развива в тази насока и съвсем скоро му предстои да кандидатства в желаната специалност. Лъчезар, както винаги има хиляди идеи в главата си и неизчерпаема енергия, за да ги осъществи. Споделя, че сега се чувства по-уверен, защото си е позволил да повярва във собствените си възможности.

Лъчезар допълни, че връстниците му, често се чувства неуверени, защото не могат да определят реално, кои са силните и слабите им страни. В този случай е нужна трезва преценка и някой, който да ти даде точна оценка на качествата ти.

За да представи идеите и структурата на Able Mentor, той бе поканил като съводещ Яна Перпериева. Яна е взимала дейно участие във всички звена от програмата. Самата тя е била ментор на много младежи, а сега е лидер в паралелната програма ABLE ACTIVATOR.

Срещата предизвика огромен интерес и отвори възможност за жива дискусия между водещите и гостите на събитието.

Споделяйки личния си опит, Яна и Лъчо вдъхновиха не само учениците в залата, но и родителите, които бяха дошли на събитието. Заедно успяха да превърнат разговора в приятелска среща, карайки своите слушатели да им се доверят безусловно.

За двамата водещи няма по-голям успех от това, че събудиха интереса на толкова младежи от Казанлък. Това показва само едно- младите хора търсят отговор на своите въпроси и са активни в определянето на бъдещето си. Това е единствения начин „ Да бъдеш част от решението, не от проблема!“, какъвто е и призивът на AbleMentor към всички млади хора .

Ако си ученик от 10, 11 или 12 клас те съветваме да приемеш предизвикателството, наречено Able Mentor. Участието е напълно безплатно,единственото,което ти е необходимо, за да се включиш е силно желание и вяра, че няма невъзможни неща.

Източник: Вестник Искра