Готова е програмата за Националния фестивал “Театрални искри“

Готова е програмата на Втория Национален фестивал на детско-юношеското театрално изкуство „Театрални искри”. Тя бе представена днес на пресконференция в клуба на БТА от Лъчезар Йорданов- директор на Фестивала и Теодора Иванова- председател на НЧ „Искра-1860”.
20 театрални спектакъла, разделени в две възрастови групи, ще могат да видят почитателите на театралното изкуство в дните от 26 април до 29 април на сцената на НЧ „Искра-1860”.
Фестивалът се провежда под патронажа на Кмета на Община Казанлък г-жа Галина Стоянова и с финансовата подкрепа на Фондация „Лъчезар Цоцорков”, подкрепяща развитието на млади таланти и публики и поощряваща културни проекти, осъществявани в партньорство с читалища и местната общност.
Партньори на „Театрални искри” са НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, Театър „Любомир Кабакчиев” и Фондация „Васил Самарски”.
Помощ в организацията оказват също казанлъшкото семейство Яна Перпериева и Диян Йорданов, „Абсолют” ЕООД и „Natur.bg“ .
Тази година фестивалът се провежда под мотото „Изкуството – пламък на въображението и личността“.  Няколко организации, подпомагащи безвъзмездно личностното развитие на деца и младежи ще представят своята дейност по време на фестивалните дни. Това са:
Сдружение „Бъдещето сега“, Асоциацията на българските лидери и предприемачи ABLE  с добре познатата на казанлъчани ABLE Mentor и  ABLE Weekend Activator, както и програмата Teenovator .
В рамки на съпътстващата програма със съдействието на  проф. Пенко Господинов – декан на факултет „Сценични изкуства“, на 27 април Национална академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“,  представлявана от театралният режисьор и преподавател в Академията Стилиян Петров, ще представи специалностите във факултет „Сценични изкуства“.
Подготвили сме и два уъркшопа за всички участници във Фестивала, водени от проф. Катерина Илкова, ръководител на катедра „Сценична реч“ и известният български актьор Ивайло Захариев.