Параскева Джукелова ще председателства журито на Националния фестивал „Театрални искри”

Една от най-обичаните и знакови актриси на българската театрална и кино сцена Параскева Джукелова ще бъде председател на започващия в петък Национален фестивал на детско-юношеското театрално изкуство „Театрални искри”. Джукелова от дълги години е част от трупата на Народен театър „Иван Вазов”, работи и като гост актриса в различни театри в София и страната.
Другите членове на журито са Милена Мавродинова и Димитър Стефанов. И двамата добре познати на театралната публика в Казанлък.
Милена Мавродинова е куклен режисьор, работи в ДКТ „Иван Радоев”, град Плевен. Поставила е пиесата „Вещицата от килера” в Общински театър „Любомир Кабакчиев”. Председател на журито в първото издание на „Театрални искри".
  Димитър Стефанов е актьор, режисьор и преподавател в Национална академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов".
Откриването на второто издание на „Театрални искри” е на 26 април от 13:30 в НЧ „Искра-1860”. В програмата на фестивала са включени 20 театрални спектакъла.

 

Параскева Джукелова – завършва актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Стефан Данаилов. От дълги години е част от трупата на Народен театър „Иван Вазов“. Работи и като гост-актриса в различни театри в София и страната. Параскева Джукелова е сред най-обичаните и знакови лица на родната ни сцена, новото българско кино и най-популярните телевизионни сериали. Носител на наградата „Златна роза“ за главна женска роля във филма "Сезонът на канарчетата", две награди на Българската филмова академия - през 2014-та година за ролята си в "Джулай" и през 2015-та година за ролята си във филма "Съдилището", две награди за главна женска роля от фестивала "Любовта е лудост" - за ролите си в "Суламит" и "Изпепеляване". Номинирана е два пъти за АСКЕЕР - за водеща женска роля в спектакъла "Бягащи странници", и за поддържаща женска роля в спектакъла "Мизантроп".

Милена Мавродинова - завършва куклена режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Николина Георгиева. Поставяла е в  Общински театър „ Любомир Кабакчиев“ Казанлък,  ДТ Перник, Куклен театър – Търговище, Куклен театър Ловеч, ДКТ - Васил Друмев“ Шумен, Общински театър „Възраждане“, ДКТ – Силистра, ДКТ „ Иван Радоев“ – Плевен. Автор на драматургии за куклен театър. От 2016 работи като куклен режисьор в ДКТ „Иван Радоев“ – гр. Плевен. Води занимания по театър с деца към 151 СОУ „ Св. София“ – гр. София От 2013г. играе в Театър Карлсон.

Димитър Стефанов е актьор, режисьор и преподавател в Национална академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) "Кръстьо Сарафов". Завършва “Актьорство за куклен театър” в класа на проф. Жени Пашова. Завършва магистърска степен "Театрална режисура" в класа на проф. Чавдар Кръстев. Като актьор Стефанов е участвал в телевизионните предавания "Клип купон", "Здравей", "Неделно междучасие“ и в представленията "Бременските музиканти", "Новите дрехи на царя", "Магьосникът от Оз" и др.. Някои от представленията, които е режисирал са „Хартиени истории“, „Любовен тиквеник“, „Живак“, „Моето мъжко момиче“, "Развратникът", а последната му премиера е „Майстора и Маргарита“ в Държавен куклен театър - Сливен. Димитър Стефанов е познат добре на казанлъшката публика. Създател е на едни от най-успешните представления на Театър „Любомир Кабакчиев“ – „Том, Дик и Хари“, „Сън в лятна нощ“ и „Бурята“.