Успешен творчески сезон 2022/2023

Творческият сезон на най-старото читалище в Казанлък “Искра – 1860” беше изключително динамичен и богат на много културни събития концерти, както и на успешно реализирани проекти, които си бяхме поставили за цел с настоятелството. Това каза в интервю за БТА председателят на културния институт Теодора Иванова. Изпращаме творческата година с много приятно усещане, макар това да е нейният символичен край, защото читалището няма да прекъсна работата си през летните месеци, каза още тя.

“Ще започна с това, че успяхме да възстановим обучението по цигулка и да съхраним обучението по акордеон, колкото и да е трудно, защото вече много трудно се намират преподаватели и липсват творчески кадри”, обясни Иванова и допълни, че преди броени дни е представена годишната продукция на тези класове.

Теодора Иванова коментира още, че екипът на НЧ “Искра – 1860” успешно е реализирал и няколко проекта. “Един от тях беше финансиран от Национален фонд “Култура”. Това е проектът “Музикални щрихи от Казанлък”, посветен на творчеството на местни композитори. Вярвам, че двата концерта по проекта, които направихме през май т.г. ще останат като един отпечатък в музикалната и културна история на града”, отбеляза тя. По думите ѝ концертите са били една своеобразна ретроспекция на музикалното творчество на композитори, родени или свързали творческия си път с Казанлък. “В проекта се включиха почти всички състави и резултатът беше прекрасен”, каза Иванова.

Тя напомни, че през април т.г. беше реализиран и първият Национален фестивал на детско-юношеското театрално изкуство “Театрални искри”, в който участие взеха над 250 деца и юноши от състави от цялата страна. Теодора Иванова изрази увереност, че фестивалът ще намери своето място в културния календар на Община Казанлък и ще се превърне в традиционно за града събитие. “Вече работим по организирането на неговото второ издание. Всички помним колко наситен със спектакли и пълен с хора беше градът през април, а всички наши съграждани, както и участниците във фестивала, останаха много доволни”, коментира тя.

Записахме няколко нови песни, една от тях е песента “Сняг” на Виктор Владков, Виктор Мандевски и Десислава Гудова, отбеляза още председателят и определи песента като “един прекрасен момент от творческия сезон на читалището”.

Иванова посочи още, че сезонът е бил изпълнен и с много участия в национални и международни конкурси, от които в историята на читалището ще останат и много награди.

“Сезонът беше особено динамичен и заради ситуацията, в която всички работим и се опитваме да развиваме култура - динамичната обстановка в държавата, в света, инфлацията, липсата на Държавен бюжет, липсата на сигурност за цените на енергията през зимния отоплителен сезон”, коментира още Теодора Иванова. Тя отбеляза, че въпреки ниските субсидии за читалищата и въпреки пандемията от КОВИД-19, по време на която читалището е реализирало особен спад на приходите си, екипът на НЧ “Искра” е успял да реализира и някои подобрения, свързани с условията и материалната база. “Първото, с което с право се гордея, е цялата подмяна на озвучителната техника в читалището и във вокална студия “Искрица”, благодарение на което съставите репетират при едни много добри условия”, посочи Иванова. Тя допълни, че е реновирана и импрегнирана сцената на читалището, което е било огромен разход, но е наложено с оглед на безопасността. “Остават още някои неща за довършване, но успяхме да осигурим интернет връзка в цялата сграда, както и да пребоядисаме фоайетата и те да станат по-приветливи. Не успяхме да реализираме отоплението на залата, но се надяваме един ден и това да се случи”, обясни тя.

В НЧ “Искра - 1860” има над 30 школи и състави по пиано, солфеж, цигулка, акордеон, вокална студия, школа по рисуване и много други. “Имаме над 50 обучаващи се в класове по пиано, което за мен е прекрасно. Такава беше и целта на проекта “Музикални щрихи от Казанлък” – да популяризираме класическата музика сред учениците в града, за да могат те да се докоснат до един по-различен свят и да продължат да се обучават на различни музикални инструменти, да продължат творческия си и професионален път и един ден те самите да обучават ученици”, каза Теодора Иванова.

За трета поредна година в летните месеци читалището ще предложи занимания за децата от детските градини и от началните класове. Ще бъдат организирани различни музикални игри, четене на приказки, както и традиционните “игри на мама и татко”, посочи Иванова. Тя допълни, че на 5 юли ще бъде отбелязана и 20-ата годишнина на вокална група “Севтополис”.

Източник: БТА